Marks & Spencer, Glasgow Fort

This store is the latest addition to the highly successful Glasgow Fort Retail Park located on the M8 eastern approach to Glasgow. Marks & Spencer had looked at other potential locations within the park before agreeing to this major new building.

The developer has provided a striking, titanium-clad retail unit with unique full height glazing feature to the front which provides animated interiors when viewed from the customer arrival point. This includes views into the staff office and administration areas as well as café and sales floors.

In keeping with Marks & Spencer’s environmental policy known as “Plan-A”, this store features a waste heat-recovery systems unique to this client. Heat normally discharged to atmosphere from refrigeration systems for chilled and frozen foods is recycled and used to heat the actual customer Food Hall areas. Also, this heat is provided directly at floor level between the aisles of freezers and chilled cabinets.

Another way this store reduces its impact on the environment is the use of low energy “displacement” air conditioning. This system provides all the heating and cooling to keep the clothing and homeware customer areas comfortable but uses up to 30% less energy than other types of air conditioning. This reduced energy use also means reduced carbon emissions.

The successful completion of this store also included the installation and commission LED lighting.

< Back to Projects...

VALUE
£6m

AREA
8,000m²

CLIENT
Marks & Spencer

CONTRACTOR
McLaughlan & Harvey

STRUCTURAL ENGINEER
WSP

ARCHITECT
Benoy

SERVICES PROVIDED
MEP, Lighting Design, Advanced Security Design

OFFICE
Edinburgh

COMPLETION
October 2015